NOVICE

14. 10. 2020

V Luciji otvorili prvi skoraj nič-energijski zdravstveni dom v Sloveniji

S simbolnim rezanjem traku in zasaditvijo dreves je bil danes uradno odprt nov, izjemno sodoben in ekološko najbolj varčen zdravstveni dom v Sloveniji. 

Lumar - V Luciji otvorili prvi skoraj nič-energijski zdravstveni dom v Sloveniji

Zdravstveni dom, ki stoji na mestu nekdanjega v Luciji, so dan pred občinskim praznikom, zaradi poslabšanja epidemioloških razmer in posledično odpovedane slavnostne otvoritve, odprli župan Občine Piran, direktor zdravstvenega doma Piran in direktor podjetja Lumar IG.

Župan Občine Piran Đenio Zadković, direktor Zdravstvenega doma Piran Matjaž Kranjc in direktor podjetja Lumar Marko Lukić, so s prerezom traku simbolično otvorili prostore novega več kot 2.700 m2 velikega zdravstvenega doma. Po krajšem ogledu notranjosti so vsi trije pred vzhodnim pročeljem posadili tri drevesa Istrskega hrasta, ki jih je podarilo podjetje Lumar. Slednji predstavljajo na simbolni ravni trdno sodelovanje in zeleno prihodnost, za katero so se med gradnjo zavzemali vsi deležniki.

Občina Piran ima po mnenju župana Zadkovića »najlepši, najbolj energetsko varčen in moderen zdravstveni dom v Sloveniji.« Poleg tega je izjemno ponosen na dejstvo, da so kljub pripombam nekaterih, ki so napovedovali, da Občini Piran ne bo uspelo zgraditi zdravstvenega doma v predvidenih časovnih in cenovnih okvirih, dosegli prav to.

Direktor Zdravstvenega doma, Matjaž Kranjc je dodal, da: »so se novi prostori v trenutnih epidemioloških razmerah izkazali za izjemno pridobitev, saj poleg treh izolirnih sob za paciente z okužbami in sodobno opremljenim urgentnim centrom z velikim nadstreškom za urgentna vozila omogoča tudi odvzem brisov po »drive in« sistemu, ponuja napreden Center za krepitev zdravja z veliko telovadnico/predavalnico, ki ga je sofinanciralo Ministrstvo za zdravje. Z zunanjim amfiteatrom je zagotovo edini zdravstveni dom v Sloveniji ki omogoča predavanja oz. izvedbo različnih dogodkov  tudi na prostem. Poleg naštetega je za nemoten potek dela in kakovostno opravljene zdravstvene storitve to, da ima vsaka ambulanta svoj prostor in tudi referenčne ambulante niso pri tem izjema.«

Na otvoritvi je direktor podjetja Lumar Marko Lukić povedal, da »gre za trenutno najbolj energetsko učinkovit zdravstveni dom v Sloveniji. Veseli me, da smo kamenček v tem mozaiku s svojo tehnologijo in znanjem prispevali tudi v našem podjetju. Že vrsto let namreč udejanjamo vizijo skoraj nič-energijske in trajnostne gradnje v Sloveniji ter tujini. V tem standardu je zgrajen tudi nov zdravstveni dom v Luciji, za katerega je Občina Piran prejela nepovratne finančne spodbude Eko sklada. Če se bo v prihodnje nadgradil še s sončno elektrarno, pa bo postal energetsko popolnoma samozadosten. Omenjeno je v duhu zelene trajnostne transformacije, o kateri se je v Evropi in pri nas šele začelo govoriti, v Luciji pa že imamo prvi primer dobre prakse.«

Ostale novice

facebook
Youtube
LinkedIn
instagram
LinkedIn