NOVICE

16. 02. 2024

Z Janjo Garnbret posadili 1000 dreves

Na Krasu smo posadili 1000 dreves in s tem dali zgled za ohranjanje narave, izravnavo ogljičnega odtisa in poudarili moč lesa kot gradbenega materiala. Pobuda je del večletnega projekta olimpijske zmagovalke Janje Garnbret in podjetja Lumar, saj les vidimo kot ključno surovino za gradnjo trajnostnih domov. Do leta 2027 bomo skupaj posadili 4.000 dreves po vsej Sloveniji.

Lumar - Z Janjo Garnbret posadili 1000 dreves

»Emisije ogljika sem sprva povezovala predvsem z mobilnostjo, v procesu iskanja lastne hiše pa sem se naučila, da so lahko emisije zaradi bivanja in elektrike enake ali celo večje od vpliva mobilnosti,« pravi Garnbretova.

»Zmanjšanje odtisa je lažje reči kot dejansko izvesti. Z načinom življenja, ki ga trenutno živim, bom najverjetneje ostala nad povprečno porabo, zato želim narediti prave korake na področjih, kjer je to možno, in se potruditi, da nadomestim ostalo,« Garnbretova oriše poslanstvo projekta. Odločitev za načrtovanje skoraj nič-energijske hiše je bila logična odločitev in je rezultirala v večjem načrtu v partnerstvu z Lumarjem, ki je znan po združevanju elegance v svojih hišah in trajnosti na vseh ravneh svojega delovanja.

Les kot rešitev na več ravneh

 »Stavbe proizvedejo približno 40% vseh izpustov CO2 v Evropi in dolgoročno vplivajo na okolje ter predvsem tiste, ki v njih živijo. Les pa v procesu rasti skladišči CO2 in je kot tak edini ogljično nevtralen gradbeni material, ki je ob pametnem gospodarjenju z gozdom pravzaprav neskončen vir. Dokazano je, da les izboljšuje kakovost bivanja, počutje ljudi v objektih in ima druge blagodejne učinke,« je povedal Marko Lukić, lastnik in direktor podjetja Lumar, in dodal: »Les je ključna sestavina naših gradenj, zato je pogozdovanje logičen korak v smeri vračanja okolju. Tu sva z Janjo takoj našla skupni jezik in vesel sem, da besede uresničujemo z dejanji.«

Prispevek k obnovi Krasa

Požar na Goriškem Krasu je leta 2022 prizadel  več kot 3.700 hektarjev površin in velja za največji požar v zgodovini Slovenije. Sanacija prizadetega območja bo dolgotrajna, za obnovo gozdov pa bodo uporabili predvsem avtohtone drevesne vrste, kot so puhasti hrast, trokrpi javor, cer, graden, črnika in črni bor. V organizaciji družbe SiDG se je lani jeseni pri vasici Sela na Krasu skupno posadilo okoli šest tisoč sadik trokrpega javorja, črnega bora in puhastega hrasta. Gre za površino, ki jo je v zadnjih letih požar prizadel že dvakrat in za katero se je ocenilo, da naravna obnova ne bo prinesla želenih rezultatov.

Garnbretovi se je pri sadnji poleg ekipe Lumarja pridružila tudi skupina otrok lokalne šole. »Naš cilj je vsako leto posaditi tisoč dreves na različnih koncih Slovenije. Izbira Krasa je bila tokrat logična zaradi grozljivih požarov. Čutim odgovornost, da po svojih najboljših močeh pomagam ohraniti oziroma obnoviti zeleno okolje, ki je nenazadnje tako značilno za Slovenijo. Vesela sem tudi, da so se nam pri sajenju pridružili učenci tamkajšnje osnovne šole. Videti njihovo iskrico v očeh je nekaj navdihujočega tudi zame in zato sem optimistična, da bomo akcijo uspešno izvajali tudi v prihodnje,” poudarja Janja Garnbret.

Ostale novice

facebook
Youtube
LinkedIn
instagram
LinkedIn