Individualna nizkoenergijska hiša

Individualna nizkoenergijska hiša

Arhitekturna zasnova in projektiranje: Luka Tomori u.d.i.a., Tomori arhitekti d.o.o., Tomaž Čeligoj, Ana Grk, Blaž Kandus, Alenka Korenjak, Tina Rugelj, Brina Vizjak

Tri hiše v Rožni dolini v Ljubljani nadomeščajo dve starejši hiši. Enostanovanjske hiše stojijo ločeno v nizu, povezane so le z pritličnimi lopami.

 

 

175 m2

Bivalna
površina

2013

Leto
izgradnje

Beseda arhitekta

O projektu

Tri hiše v Rožni dolini v Ljubljani nadomeščajo dve starejši hiši. Enostanovanjske hiše stojijo ločeno v nizu, povezane so le s pritličnimi lopami. Zasnova posameznega objekta je v obliki črke L: pritličje je postavljeno prečno, nadstropje pa vzdolžno z nizom. Pod nadstropnim delom, ki premošča prostor med pritličnim krilom in vrtno lopo, je pokrit predprostor, namenjen vhodu in parkirnemu prostoru. Na ta način je vrt na južni strani hiš povezan s skupno dovozno potjo na severni. Vse hiše imajo v pritličju bivalne prostore, ki se odpirajo na zelen vrt, v nadstropju pa spalne prostore obrnjene na jug.

Nad pritličnim bivalnim delom je ravna streha, ki je deloma pozelenjena, deloma pa služi kot terasa. Hiše so montažne, z zaključnim slojem iz ometa s peščeno strukturo. Enoten videz stavbnega ovoja povezuje celoten niz v enovito potezo in s tem vnaša nekaj reda v sicer kaotično podobo današnje Rožne doline.

 

O sodelovanju z Lumarjem

Eden od izzivov prihodnosti je gotovo montažna gradnja in gradnja v lesu, zato je to področje, ki mu pri našem delu posvečamo veliko pozornosti. Hitrost gradnje, natančnost izvedbe in okoljska primernost so prednosti, ki jih danes ne moremo spregledati.

S podjetjem Lumar smo sodelovali pri projektu treh enodružinskih hiš v Rožni dolini. Menimo, da je za dober rezultat in zadovoljstvo vseh pomembno dobro sodelovanje med arhitektom, naročnikom ter izvajalcem – in to nam je v tem primeru resnično uspelo.
Dobre arhitekture namreč ni brez dobrega izvajalca, tako kot dober izvajalec ne more pokazati svojega znanja brez dobre arhitekture.

facebook
Youtube
LinkedIn
instagram
LinkedIn
EU Kohezijski Sklad logo

Razvojni projekti podjetja Lumar

Preberi več