Individualna nizkoenergijska hiša

Individualna nizkoenergijska hiša

Arhitekturna zasnova in projektiranje: Luka Tomori u.d.i.a., Tomori arhitekti d.o.o., Tomaž Čeligoj, Ana Grk, Blaž Kandus, Alenka Korenjak, Tina Rugelj, Brina Vizjak

Tri hiše v Rožni dolini v Ljubljani nadomeščajo dve starejši hiši. Enostanovanjske hiše stojijo ločeno v nizu, povezane so le z pritličnimi lopami.

 

 

175 m2

Bivalna
površina

2013

Leto
izgradnje

Beseda arhitekta

O projektu

Tri hiše v Rožni dolini v Ljubljani nadomeščajo dve starejši hiši. Enostanovanjske hiše stojijo ločeno v nizu, povezane so le s pritličnimi lopami. Zasnova posameznega objekta je v obliki črke L: pritličje je postavljeno prečno, nadstropje pa vzdolžno z nizom. Pod nadstropnim delom, ki premošča prostor med pritličnim krilom in vrtno lopo, je pokrit predprostor, namenjen vhodu in parkirnemu prostoru. Na ta način je vrt na južni strani hiš povezan s skupno dovozno potjo na severni. Vse hiše imajo v pritličju bivalne prostore, ki se odpirajo na zelen vrt, v nadstropju pa spalne prostore obrnjene na jug.

Nad pritličnim bivalnim delom je ravna streha, ki je deloma pozelenjena, deloma pa služi kot terasa. Hiše so montažne, z zaključnim slojem iz ometa s peščeno strukturo. Enoten videz stavbnega ovoja povezuje celoten niz v enovito potezo in s tem vnaša nekaj reda v sicer kaotično podobo današnje Rožne doline.

 

O sodelovanju z Lumarjem

Eden od izzivov prihodnosti je gotovo montažna gradnja in gradnja v lesu, zato je to področje, ki mu pri našem delu posvečamo veliko pozornosti. Hitrost gradnje, natančnost izvedbe in okoljska primernost so prednosti, ki jih danes ne moremo spregledati.

S podjetjem Lumar smo sodelovali pri projektu treh enodružinskih hiš v Rožni dolini. Menimo, da je za dober rezultat in zadovoljstvo vseh pomembno dobro sodelovanje med arhitektom, naročnikom ter izvajalcem – in to nam je v tem primeru resnično uspelo.
Dobre arhitekture namreč ni brez dobrega izvajalca, tako kot dober izvajalec ne more pokazati svojega znanja brez dobre arhitekture.

facebook
Youtube
LinkedIn
instagram
LinkedIn