Plus energijska hiša Primus-D 137Dd

Plus energijska hiša Primus-D 137Dd

Prva plus energijska hiša v Sloveniji certificirana na Passivhaus inštitutu v Nemčiji. Priznanje v kategoriji plus energijskih hiš na natečaju za energetsko varčne objekte v Sloveniji 2011.

137.09 m2

Bivalna
površina

2009

Leto
izgradnje

Danijel Čelig in Kristina Rakušček

Arhitekturna
zasnova

ARHITEKTI O PROJEKTU IN SODELOVANJU S PODJETJEM LUMAR

Hiša Primus je zgrajena na skrajno racionalnem tlorisu, ki postavlja bivalne prostore v pritličje, nočni del pa v mansardo. Izhodišča za oblikovanje hiše sta energetska učinkovitost in podrejenost zahtevam “pasivnega standarda” zato je osnovna pasivna celica zasnovana kot enostaven kubus z dvokapno streho. Hiša zajema sončno energijo z odpiranjem proti jugu. Proti severu so odprtine ustrezno zmanjšane. Glede na potrebe, se južna strešina lahko v celoti izvede kot fotovoltaična. Lesen “carport” je oblikovno vpet v hišo. Povezava je izvedena kot senčilo nad odprtinami v pritličju, ki se lahko po potebi izvede kot dodaten prostor za fotovoltaične elemente. Uporaba lesa v predelu carporta in kot fasadna obloga v mansardi še dodatno poudarja ekološko usmeritev hiše.

Sodelovanje z izvajalcem v času projektiranja in izvedbe je bilo ves čas na profesionalni ravni, ki ne pozna besedne zveze “tega se ne da narediti”. Posluh za detajle, izjemna tehnična podpora pri vključevanju predlaganih rešitev in natančna časovna in tehnična usklajenost, ki jo je zagotovil izvajalec Lumar d.o.o., je pripeljala do popolnega izdelka. Ta je v užitek uporabniku, v zadovoljstvo arhitektu in v ponos izvajalcu.

 

IZKUŠNJE INVESTITORJA

Sedaj, ko že nekaj časa bivam in uživam v moji pasivni hiši, vidim, da je bila odločitev o gradnji pasivne hiše vsekakor pravilna. Pred vselitvijo sva z Mojco slišala veliko napačnih predstav o bivanju v pasivni hiši, vendar je življenje popolnoma običajno, le udobnejše, prijetnejše in cenejše. Ena teh “napačnih“ predstav je povezana z odpiranjem oken, seveda lahko tudi v najini hiši odpirava okna, a za to ni več nikakršne potrebe. Samodejno prezračevanje je čudovita stvar, sedaj ne rabiva več razmišljati kdaj bova odpirala okna, da prezračiva. Gostje so vedno znova navdušeni nad zrakom v hiši.

 

 

Strošek energije za ogrevanje je zanemarljiv (50-60 eur na leto). Sončni in notranji dobitki so res neverjetni, sedaj vidim, da imajo izredno velik vpliv na energijsko bilanco hiše. Ko na leden zimski dan sije sonce, se potreba po ogrevanju drastično zmanjša in ko stojiš ob oknu nikakor ne moreš ugotoviti, da je zunaj ledeno hladno, saj je tudi ob oknu temperatura izredno visoka. Vesel sem, da sem vseskozi sodeloval z ljudmi, ki sem jim zaupal in so “obljubo” pasivne hiše tudi uresničili.

facebook
Youtube
LinkedIn
instagram
LinkedIn