Individualna nizkoenergijska hiša

Individualna nizkoenergijska hiša

Montažna gradnja že dolgo časa predstavlja eno od naprednih smeri v gradbeništvu, saj omogoča hitro, natančno, učinkovito in sistematizirano izvedbo posameznih nalog.

186.6 m2

Bivalna
površina

2010

Leto
izgradnje

3biro

Arhitekturna
zasnova

Beseda arhitekta

O projektu in sodelovanju z Lumarjem

Montažna gradnja že dolgo časa predstavlja eno od naprednih smeri v gradbeništvu, saj omogoča hitro, natančno, učinkovito in sistematizirano izvedbo posameznih nalog. Individualizacija družbe, kateri smo priča v zadnjem času, tako od izvajalcev kot projektantov zahteva tudi vse večjo sposobnost prilagajanja posameznemu naročniku in njegovim željam.

Tako se serijska proizvodnja montažnih tipskih hiš vedno bolj preusmerja v unikatno izdelavo hiš po meri z uporabo predizdelanih in kombiniranih konstrukcij. Temu pa lahko sledijo le tehnološko dovršeni sistemi, ki v svoji konstrukcijski logiki omogočajo vsakokratne raznolike in edinstvene rešitve. Pri gradnji hiše Bajuk je podjetje Lumar temu uspešno sledilo.

 

Izkušnje investitorja

Z idejno zasnovo stanovanjske hiše projektantov sva obiskala več ponudnikov montažnih hiš, pri čemer sva hitro ugotovila, da praktično vsi ponudniki razen Lumarja, kljub zagotovljeni prilagodljivosti željam investitorjev, vztrajajo pri svojih zasnovah načrtov. Slednje investitorja vodi v vse večje sprejemanje že načrtovanih in verjetno izvedenih rešitev, kar pa na koncu izniči idejo individualne gradnje, katere cilj je prilagoditev hiše potrebam in okolju in ne obratno. Poleg Lumarjeve sposobnosti izvedbe individualnega projekta, je glavna prednost tega izvajalca aktivno sodelovanje v fazi projektiranja. Pri končni izvedbi smo tako sledili pozitivnim bogatim izkušnjam izvajalca glede kakovosti in lastnosti posamezne vgrajene opreme, kot na primer stavbno pohištvo, sistem ogrevanja, prezračevanja, ipd.

Poseben poudarek gre tudi kakovosti vodenja projekta izgradnje ter pristopa, načina in samega dela izvajalca ter njegovih podizvajalcev. Zdaj, ko je hiša zgrajena in v njej že živimo, ugotavljava, da smo skupaj s projektanti in izvajalcem uspeli izvesti dobro kombinacijo naših potreb, idej projektantov ter izkušenj in znanja izvajalca.

facebook
Youtube
LinkedIn
instagram
LinkedIn