Vzorčna hiša Dragomelj

Vzorčna hiša Dragomelj

V naselju Dragomelj smo zgradili vzorčno hišo Lumar Primus-R 150 EDITION. Oglejte si prvo slovensko hišo s certifikatom Active House V ŽIVO. 

149.86 m2

Bivalna
površina

2019

Leto
izgradnje

Miha Završnik

Arhitekturna
zasnova

LUMAR PRIMUS-R 150 EDITION

Hiša je zgrajena po konceptu Lumar Zero Emission Living®, ki na celovit način obravnava ključne trajnostne vidike gradnje; bivalno ugodje, energijo in vpliv na okolje. Da koncept predstavlja trajnostne vidike gradnje potrjuje pridobljen certifikat po certifikacijski shemi Zveze Active House s sedežem v Bruslju. Ta podpira vizijo o stavbah, ki omogočajo uporabnikom zdravo in udobno bivanje, brez negativnega vpliva na podnebje in okolje, kar vodi k čistemu in varnemu okolju, v katerem živimo.

 

Z mislijo na udobno bivanje in minimalno potrebo po energiji

Hiša Lumar Primus je bila razvita z mislijo na energetsko varčnost, učinkovitost in visoko bivalno ugodje. Zgrajena je na racionalnem tlorisu z odprto zasnovanim bivalnim prostorom v pritličju, ki združuje kuhinjo z jedilnico in dnevnim prostorom, ki se preko velikih steklenih površin navezuje na naravno okolje. V nadstropju so funkcionalno zasnovani spalni prostori, ki na dani kvadraturi nudijo maksimalno bivalno ugodje. V ponudbi EDITION, ki smo jo v Lumarju razvili s podjetjem BMW Slovenija in njihovo znamko BMW i, je bil narejen preboj iz ustaljenih okvirjev montažne gradnje. Hiši Primus smo ob vrhunski tehnologiji, funkcionalnosti in prilagodljivosti dodali dizajn, ki sledi visokim standardom sodobne odprte arhitekture.

 

V ospredju uporabnik

V Lumarju veliko pozornosti posvečamo bivanjskemu ugodju uporabnikov. Zato so tlorisi odprti, funkcionalni in optimalno osvetljeni. »Tako smo v nadstropju dodali strešna okna s katerimi še povečamo količnik dnevne svetlobe v otroških sobah, kjer je to najbolj pomembno, ob tem pa zagotavljamo naravno svetlobo tudi na hodniku nadstropja.« Ob primerni osvetlitvi na bivalno ugodje uporabnikov pomembno vpliva kakovosten in svež zrak, ki ga zagotavlja prezračevalni sistem, ki vsaki dve uri izmenja celotni volumen zraka. Pri tem pa omogoča, da s pomočjo filtrov zadrži primesi cvetnega prahu ali trdih delcev. Za dodatno bivalno ugodje uporabnikov skrbi toplotna črpalka s talnim ogrevanjem, v poletnih in zimskih mesecih pa vgrajen sistem stropnega hlajenja in ogrevanja.

 

Samooskrba z električno energijo

Znotraj koncepta LUMAR ZERO EMISSION LIVING® ponujamo rešitve s katerimi boste zmanjšali emisije v celotnem obdobju bivanja v vaši Lumar hiši. Ob upoštevanju sodobnih tehnoloških rešitev in možnosti izrabe obnovljivih virov energije, smo na nadstrešek vgradili tudi sončno elektrarno. Z vgrajeno sončno elektrarno na strehi boste električno energijo za delovanje hiše proizvedli kar sami, višek električne energije pa uporabili za polnjenje električnega avtomobila avtomobila (s tako proizvedeno električno energijo lahko naredimo približno 15.000 kilometrov). S tem sončna elektrarna postaja tudi povezovalni člen med trajnostnimi bivanjem in mobilnostjo.

 

Pameten in varčen dom

Enostavno upravljanje sistemov hišne tehnike, nadzora nad bivalnim ugodjem ter dodatne varnosti na domu omogoča sistem pametnih inštalacij. Sistem je uporabniku prijazen z možnostjo prednastavitev posameznih scenarijev s pomočjo katerih hiša sama poskrbi za prijetno bivalno ugodje in posledično tudi manjšo porabo energije. Dodaten doprinos pametnih inštalacij se odraža tudi v večji varnosti objekta, senzorji za izliv vode, gibanja, odprtih vrat in požarni senzorji bodo opravljali nalogo "varuha" hiše tudi ko je hiša prazna.

 

Certifikat Active House

Certifikacijski sistem Active House je organiziran na treh glavnih principih; princip ugodja, energije in okolja. Vizija, ki se izraža skozi vse tri principe je načrtovanje stavb, ki dajejo več, kot porabijo (“Buildings that give more than they take”). Kriteriji vseh treh principov, ugodja, energije in okolja so zapisani v specifikaciji Active House (Active House Specification) in so namenjeni tako novogradnji kot prenovi pretežno stanovanjskih stavb. Hiša Lumar Primus-R 150 EDITION je prva stanovanjska hiša, ki je prejela certifikat Zveze Active House iz Bruslja.

 


LUMAR IN PARTNERJI

Ob nakupu hiše Lumar dobite največ na m2 – originalno Lumar kakovost. Kakovost zagotavlja Lumar s svojimi partnerji.

 

facebook
Youtube
LinkedIn
instagram
LinkedIn